Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Digitális Lakatfogó EM266

ELMARK
5.890 Ft (4.638 Ft + ÁFA)
Menny.:db
Cikkszám: E-519266
Szállítási díj: 1.439 Ft
Várható szállítás: 2022. január 21.
Nem értékelt
5.890 Ft (4.638 Ft + ÁFA)
Menny.:db

Leírás

Márka
ELMARK
Modell
Multiméter-lakatfogó
Nagyságrend mértéke
V/A/kΩ
 

A Digitális lakatfogóról

A mindennapi mérésekhez jól használhatók a különböző lakatfogók, amelyek lehetővé teszik az áram mérését a vezeték megszakítása nélkül. Használatuk egyszerű, a mérés gyors, a kiértékelés nem kíván speciális szakmai vagy műszerkezelési ismereteket. A mért érték általában kimerevíthető, így nehezen hozzáférhető helyen is biztonsággal mérhetünk: a mért értéket a mérés befejezése után is kijelzi a műszer.

Kivitelek
A kiviteltől függően a lakatfogó lehet csak adapter vagy műszerrel egybeépített. Az adapterkivitel csak egy kiegészítő: adott paraméterekkel rendelkező külön műszerrel, általában multiméterrel használható. A műszerrel egybeépített kivitel, mint a neve is mutatja, nem kíván semmilyen külső műszert a használathoz. A beépített műszer lehet hagyományos analóg vagy digitális kijelzésű. A gyakorlatban döntően ezzel a kivitellel találkozunk. A lakatfogó lehet AC, azaz váltakozó áram mérésére, vagy DC, azaz egyenáram mérésére alkalmas. A két fajta között lényeges különbség van a működési elv tekintetében. Míg az AC lakatfogók a transzformátor-elv alapján működnek, addig a DC lakatfogók a HALL-effektust használják az áram mérésére.

Szivárgó áram mérése lakatfogóval
A szivárgó áram mérése egy speciális feladat. Általában a vonatkozó biztonságtechnikai szabvány által előírt ellenőrzéseknél alkalmazzuk. Az erre a célra alkalmas mini lakatfogók általában 10A-tól mérnek néhány amperig.
A szivárgó áram mérése lakatfogóval egyszerű. A kábeleket össze kell fogni a lakatfogó mérőfejében. Ha a szivárgó áram értéke nulla, akkor a készülék nullát mutat. Szivárgó áram esetén a kábelekben folyó áram összege nem nulla. A különbség a szivárgó áram. Ezt a mérést azonban helyettesítéses mérésnek nevezzük, mert nem a földelésen elfolyó (szivárgó) áramot mérjük.

Árammérés az áramkör megszakítása nélkül
A mindennapi gyakorlatban ritkán adódik alkalom arra, hogy árammérés céljából az áramkört megszakítsuk. Ilyenkor tesz jó szolgálatot a lakatfogó, amellyel az áramkör megszakítása nélkül tudjuk az áramot mérni. A lakatfogók használatának egyik feltétele, hogy az adott vezetékhez hozzá tudjunk férni. Ez nem mindig valósítható meg, gondoljunk például többeres hálózati kábellel táplált berendezésre, készülékre. Ilyenkor tesz jó szolgálatot egy megfelelő adapter, amely a hálózati csatlakozóba csatlakoztatható, és a mérni kívánt készülék kábele az adapterbe csatlakozik. Az áram útja az adapteren belül van megszakítva oly módon, hogy kívülről egy segédkábellel köthetjük össze, és a készülék által felvett áramot ezen a kábelen tudjuk mérni. Ezzel az egyszerű eszközzel sok időt és kényelmetlenséget takaríthatunk meg, nem beszélve arról, hogy a mérést teljes biztonságban végezhetjük.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írd meg véleményedet!