Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan válasszunk lámpát?

Hogyan válasszunk lámpát?
Otthonunk harmóniáját nagyban befolyásolja, hogy milyen lámpát választunk. A mindennapi közérzetünkre és hangulatunkra is hatással vannak a fények.

Az utóbbi években nagyon elterjedt a távirányítóval vezérelt LED világítás.
                                                               
Nem véletlenül, hiszen amellett, hogy rendkívül esztétikussá és otthonossá teszi a szobát, rengeteg előnye is van. Több fényt produkál egy Watton, mint a hagyományos égők. Képesek saját maguk színt kibocsátani, azaz nem kell külső színezést alkalmazni, ezért hatékonyabb és költségkímélőbb. Nyomtatott áramkörön jól alkalmazható, mert lehet akár 2mm is. Nincs bemelegedési idő és villogás. Nagyon kevés hőt termel, így a környezetet nem melegíti. Igen hosszú az élettartama, 35000-50000 óra, élettartalma vége felé pedig a fénye halványul ellentétben a hagyományos égőkkel, amik csak kiégnek egyik pillanatról a másikra. Szinte képtelenség külső hatásra tönkre tenni.
Nagyon nagy előnye még a LED szalagnak, hogy bárhová a lakásban elhelyezhető, mindenhol jól néz ki. Leggyakrabban a hálószobába helyezik fel az ágy közelébe, vagy a konyhába a konyhapult fölé, vagy a fürdőszobába a tükör közelébe.
A különböző padlóburkolatok összekötésére és elválasztására is használható LED világítás, melyhez a lépésálló kialakítású típusokat részesítik előnyben. A vastag opál burán keresztül kiszűrődő fény nemcsak dekorációs célokat valósít meg, hanem az éjszakai közlekedés során is hasznos. Akár gardróbszekrényekben is elhelyezhető.A spotlámpák neve a spot szóból ered, mely utal arra, hogy maga a spotlámpa irányított fényt ad. A mennyezetbe süllyesztett spotlámpák azonban ma már nem csak kifejezett irányított fényt, hanem akár egy helyiség teljes fővilágítását is biztosíthatják, így családi házakban, szállodákban, üzletekben, irodákban egyformán használható ez a típusú fény.

A spotlámpák jellemzően kisebb méretű lámpatestek, melyekből igény szerint helyezhetünk el a gipszkarton mennyezetben. Ha azt akarjuk, hogy kevés égővel világítsunk, akkor kevés lámpahely is elég, de ha azt akarjuk, hogy fényár legyen a szobában, akkor több spotot is be lehet építeni.

 

A beépíthető spotlámpák igen elterjedtek alacsony belmagasságú lakások általános megvilágítására, de kitűnően alkalmazhatóak konyhaszekrények, konyhapultok és egyéb munkafelületek célzott megvilágításánál is. Ennek oka alighanem a helytakarékos kivitel és a könnyű súly, melynek köszönhetően bátran alkalmazhatóak gipszkarton álmennyezetekbe építve is.

Beltéren dekorációs célból a vezeték nélküli lámpák alkalmasak. A gyerekszobában kimondottan javasolt kipróbálni őket, mert alacsony feszültséggel működnek, így az elektromosság nem veszélyezteti a gyermekek testi épségét, illetve éjjeli fénynek is kiválóan alkalmazhatóak.
Szintén a gyerekszobába lehet ideális választás. Kisgyermekeknek a legjobb választás az avide lámpa, ami állítható fény erejű, így akár újszülöttek és csecsemők kiságya mellé is a legjobb választás.  Megtalálhatóak az avide lámpák nagyobb méretben és különböző formákban, amelyek szintén állítható fényerőjűek, könnyen felszerelhetőek. Hogyha a kültéri felhasználási lehetőségeket vesszük alapul, akkor leginkább a napelemes lámpákra érdemes gondolni.
 

Fontos, hogy melyik helyiségbe választunk lámpát, mert a hidegfehér élénkít így segíti a koncentrációt, amunkavégzést, míg a melegfehér segít az ellazulásban, komfortosabb érzetet kelt.
Így a nappaliba, konyhába, étkezőbe melegfényű LED-et válasszunk, míg a hideg fényűt a dolgozószobába, tanulósarokba, konyhapult megvilágítására válasszuk. A világos színekkel dekorált helyiségekbe kevesebb fényforrás és kisebb fényerő is elég, a fehér, bézs és hasonló színek ugyanis visszaverik és szórják a fényt, ezért sokszor egyetlen lámpa vagy csillár is megfelelő. Azonban a sötét színek elnyelik a fényt, ezért több és nagyobb fényerőjű lámpára van szükségünk, mint a világosabb színek esetén. Érdemes több helyről bevilágítani a teret, akkor biztosan nem lesz olyan érzésünk, hogy túl sötét a szoba.
Számolnunk kell az adott szoba természetes fényellátásával is, amit az ablakokon át kap. Figyeljünk rá, hogy télen kevesebb fényt kap a lakótér kívülről, ezért érdemes sötétebb napszakban is vetnünk egy pillantást a szobára, és utána eldönteni, pontosan mennyi fényre lesz szükségünk.


Nagy belmagasság esetén érdemes hosszú, csillogó csillárokat vásárolni. A lényeg, hogy elég fényt kapjon a szoba egész magasságában, a csillogás pedig ebben segít, mert szétszórja a fényt.Ha viszont alacsony a belmagasság olyan lámpákat érdemes felszerelni, amik „nagyobbáteszik” a teret, ilyenek például a spotlámpák, de egy lapos, mennyezeti lámpa is sokat segíthet.