Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Villanykapcsolók és számjelöléseik + alkalmazási területeik

Villanykapcsolók és számjelöléseik + alkalmazási területeik

Itt bemutatjuk, hogy melyik villanykapcsolóhoz milyen számjelölés tartozik és hogy hol szokták az adott kapcsolót alkalmazni.
Megtalálható nálunk többek között a Schneider Asfora, Sedna és Új Sedna termékcsalád. Elmark City termékcsalád és a Legrand kínálatából a Niloé, Valena és Valena Life termékcsalád.

101-es kapcsoló: egypólusú kapcsoló

Alkalmazása: egy világítási kör, egy helyről való kapcsolásához, száraz helysiégekben, pl. szoba, konyha, kamra stb...


102-es kapcsoló: kétpólusú kapcsoló

Alkalmazása: egy világítási kör, nulla és fázis egyszerre történő megszakítására nedves helyiségekben pl. fürdő, vagy fix bekötésű készülékek leválasztásásra pl. vízmelegítő


105-ös kapcsoló: csillár kapcsoló

Alkalmazása: kétáramkörös kapcsoló, alkalmazása osztott lámpatestek kapcsolására pl. csillár, vagy egy helyiségben két külön világítási kör, egy helyről való kapcsolására


106-os kapcsoló: váltó kapcsoló/alternatív kapcsoló

Alkalmazása: alternatív kapcsolás, két darab 106-os kapcsolóból áll. Egy világítási kör,két helyről való kapcsolásánál alkalmazzuk pl. folyosók, két bejáratú helyiségéek stb...


107-es kapcsoló: kereszt kapcsoló

Alkalmazása: a kereszt kapcsolót egy világítási kör, kettőnél több helyről való kapcsolásánál alkalmazzuk. Az áramkör áll két darab 106-os kapcsolóból és egy, vagy több kereszt kapcsolóból.

Alkalmazása: folyosókon, lépcsőházakban, több bejáratú helyiségekben


106+6 kapcsoló: kettős váltó kapcsoló/ dupla alternatív kapcsoló

Alkalmazása: ugyan az, mint a 106-os kapcsoló csak itt egy tokban két billentyű alatt két 106-os kapcsolót rejt, melyek egymástól függetlenül működnek. Két világítási kör kapcsolható vele, helytakarékos megoldás.


+1 az impulzus reléről

Ezt az eszközt a kismegszaktók mellé (is) szerelhetjük, a funkciója pedig a világítás ki/be kapcsolása a párhuzamosan hozzákötött nyomógombok működtetésének hatására. Elvben korlátlan mennyiségűnyomógombbal lehet irányítani, melyekhez csupan 2 vezetéket kell befűznünk a falba. A kevés számú vezeték miatt a keresztváltó kapcsolásnál olcsóbb megoldást nyújthat.